Beste luchtontvochtiger van 2024, hier de top 4
27 mei 2024 

Beste luchtontvochtiger van 2024, hier de top 4

Heb je ooit last gehad van een muffe geur in je huis, vochtige muren, of zelfs schimmel? Of heb je gemerkt dat je vaak last hebt van allergieën of ademhalingsproblemen? Dit zijn allemaal tekenen dat je huis mogelijk te vochtig is. Wellicht heb je een goede luchtontvochtiger nodig die je kan helpen om de gewenste luchtvochtigheid in huis te krijgen zodat je geen last meer hebt van te vochtige lucht in je huis.

In dit artikel neem ik je mee in de beste luchtontvochtigers zodat je deze problemen kunt oplossen. Of je nu in een vochtig klimaat woont of gewoon op zoek bent naar manieren om de luchtkwaliteit in je huis te verbeteren, een luchtontvochtiger kan precies zijn wat je nodig hebt. Daarnaast heb ik een aantal eigenschappen op een rijtje gezet die jou kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw situatie! 

Top 4 beste luchtontvochtigers

Heb je geen zin of tijd om het hele artikel door te lezen? Hieronder kun je vast de top 4 beste luchtontvochtigers terugvinden. De genoemde modellen kwamen als beste uit de test:

 1. Clean Air Optima CA-503T
 2. Clean Air Optima CA-510 Pro
 3. Qlima D 612
 4. Aironex 

Top 4 beste luchtontvochtiger

Meer informatie over de vijf beste luchtontvochtigers van 2024

Wil je meer weten over de top 5 beste luchtontvochtigers? Dan kun je hieronder meer informatie vinden over de geteste modellen!

1. Clean Air Optima CA-503T

De Clean Air Optima CA-503T kwam als beste luchtontvochtiger uit de test en daar zijn meerdere redenen voor.

Om te beginnen beschikt deze luchtontvochtiger over een ontvochtigingscapaciteit van 140m3/h. Dit betekent dat deze ontvochtiger in staat is om 140 liter vocht te ontvochtigen per uur en dat is niet mis! Deze goede luchtontvochtiger is geschikt voor ruimtes tot 75m2. Hierdoor is dit model geschikt voor elke ruimte in je huis. Daarnaast zou je er nog voor kunnen kiezen om een grotere ruimte te ontvochtigen, je kunt hierbij denken aan een garage.

Qua energieverbruik is dit een zeer energiezuinig model. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat dit model je energierekening gaat vullen met hoge kosten.

Dat gezegd hebbende is het geluidsniveau van dit model stil, geluidsstil. Het maximale geluid wat er geproduceerd wordt is 50 dB. Dit is hoorbaar. Maar door de handige stilte functie kan dit teruggebracht worden naar 10 dB en dit is niet hoorbaar. Door zijn stille werking is dit model ideaal voor bijvoorbeeld de slaapkamer.

Qua functionaliteiten, er zijn functionaliteiten aan overvloed bij dit model. De nieuwste technologieën zijn toegepast wat het, in mijn optiek, de beste luchtontvochtiger maakt uit deze test. Je kunt hierbij denken aan een handige timerfunctie, automatische werking, automatische uitschakeling, slaapmodus en verschillende ventilator snelheden. En dit kun je allemaal bedienen op de ontvochtiger. Daarnaast biedt Clean Air Optima CA ook een mobiele app aan, erg handig als je de luchtontvochtiger op aftand wil bedienen.

Qua onderhoud is deze luchtontvochtiger vooral erg praktisch. Je kunt de bak er makkelijk uit halen en legen, vanzelfsprekend plaats je de bak ook zo weer terug. Kortom, weinig gedoe! Daarnaast zijn de filters ook makkelijk schoon te maken zodat bacteriën voorkomen kunnen worden.

Tot slot de prijs. Deze luchtontvochtiger kun je aanschaffen vanaf €129,-.

Voordelen

 • Grote capaciteit (140m3/H)
 • Geschikt voor kleine en grote ruimtes (max 30m2)
 • Energiezuinig
 • Geluiddstil (10 dB)
 • Legio aan functionaliteiten
 • Makkelijk te onderhouden
 • Betaalbaar

Nadelen

 • Geen

Clean Air Optima CA-503T

2. Clean Air Optima CA-510 Pro

De Clean Air Optima CA-510 Pro behoort ook zeker tot de categorie goede luchtontvochtigers.

De ontvochtigingscapaciteit van deze ontvochtiger bedraagt 468m3/h en is in vergelijking met de meeste luchtontvochtigers degen met de grootste afvoer. Op dit gebied is het echt de beste ontvochtiger in zijn klasse. Door deze capaciteit is deze luchtontvochtiger in staat om kleinere ruimtes maar ook grotere ruimtes tot 110m2 te voorzien van de gewenste luchtvochtigheid.

Ook dit Clean Air Optima CA model is qua energieverbruik een topper in zijn klasse. Door het gebruik van de nieuwste technologieën krijg je maximaal plezier tegen een minimaal verbruik.

Ook dit model van Clean Air Optima CA is geluidsstil. In de slaapmodus produceert deze ontvochtiger minder dan 10 dB. Ook daarom is dit model weer ideaal om te gebruiken in een slaapkamer als de situatie daarom vraagt. Dat gezegd hebbende werkt die natuurlijk ook perfect in andere ruimtes waar je een ontvochtiger nodig zou hebben.

Qua functionaliteiten zit je bij dit model ook helemaal goed. Net zoals het eerder genoemde model beschikt deze ontvochtiger handige functionaliteiten te denken aan, een handige timerfunctie, automatische werking, automatische uitschakeling, slaapmodus en verschillende ventilator snelheden. Ook dit model kun je bedienen met een mobiele app.

Wat verder prettig is, is dat deze ontvochtiger makkelijk te onderhouden is. Het luchtfilter is makkelijk te verwijderen en schoon te maken. Daarnaast is het reservoir ook makkelijk te verwijderen en te legen.

Kortom, heb je een luchtontvochtiger nodig voor grote ruimtes? Dan is dit model de beste luchtontvochtiger uit de test. Deze luchtontvochtiger schaf je aan vanaf €399,-.

Voordelen

 • Grote capaciteit (468m3/H)
 • Geschikt voor kleine en grote ruimtes (max 110m2)
 • Energiezuinig
 • Geluiddstil (10 dB)
 • Legio aan functionaliteiten
 • Makkelijk te onderhouden

Nadelen

 • Duurder model

Clean Air Optima CA-510 Pro

3. Qlima D 612

De Qlima D 612 luchtontvochtiger is in mijn beleving ook een erg fijn model.

Deze ontvochtiger beschikt over een capaciteit van 90m3/h en heeft een reservoir van 1.8 liter. Deze specificaties zijn prima als je kleinere ruimtes tot 30m2 wil ontvochtigen.

Dit type beschikt, net zoals de eerder genoemde modellen, over een ingebouwde hygrostaat. Hierdoor ben je in staat om de relatieve luchtvochtigheid automatisch af te lezen van het display. Daarbij heb je ook gelijk de mogelijkheid om de gewenste luchtvochtigheid in te stellen naar je eigen wensen.

Qua energieverbruik scoort deze luchtontvochtiger ook goed. Deze ontvochtiger verbruikt zo'n 0.2 kW om een ruimte te ontvochtigen.

Het geluidsniveau van deze ontvochtiger bedraagt 34 dB. Dit is heel lichtjes hoorbaar maar zal niet tot overlast zorgen. Dit model beschikt niet over een slaapmodus waardoor het geluid teruggebracht kan worden. Ben je van plan om dit model in je slaapkamer te plaatsen dan zul je hem dus lichtjes horen.

Net zoals de meeste luchtontvochtigers heeft dit model een ingebouwde timer. Daarnaast kun je denken standaard functionaliteiten zoals een aan-uit schakelaar, timer en een indicator voor de watercapaciteit.

Qua onderhoud is ook dit model makkelijk in gebruik. Het waterreservoir kun je makkelijk loskoppelen om vervolgens te legen. Ook de filters zijn makkelijk te verwijderen en schoon te maken.

Kortom, ben je opzoek naar een prima luchtontvochtiger die de luchtvochtigheid in kleinere ruimtes kan reguleren? Dan is dit model een goede keuze. Je schaft dit model aan vanaf €190,-.

Voordelen

 • Energiezuinig
 • Ligt hoorbaar geluid (34 dB)
 • Voldoende functionaliteiten
 • Makkelijk te onderhouden

Nadelen

 • Kleine capaciteit (90m3/H)
 • Alleen geschikt voor kleine ruimtes

Qlima D 612

4. Aironex 

De Aironex luchtontvochtiger is ook een prima oplossing als je opzoek bent naar een luchtontvochtiger voor de kleine ruimtes.

Deze ontvochtiger heeft vermogen om 12 liter per dag te ontvochtigen. Dit type is geschikt voor ruimtes tot 25m2. Daarnaast beschikt deze luchtontvochtiger over een waterreservoir van 2 liter.

De krachtige luchtontvochtiger verbruikt 200W. Qua energieverbruik scoort deze ontvochtiger dus goed.

Het geluidsniveau van deze luchtontvochtiger bedraagt 36 dB. Dit geluid is hoorbaar maar niet storend. Hierdoor is dit model in elke ruimte te gebruiken. Ben je opzoek naar een model wat je in de slaapkamer wil plaatsen, dan zou ik de modellen van Clean Air Optima aanbevelen.

Deze ontvochtiger beschikt over meerdere handige functionaliteiten zoals, verschillende ventilatorsnelheden, tank vol-indactor, automatische modus, timer mogelijkheden, filter vervangingsindicator. Kortom, genoeg functionaliteiten die jou het leven makkelijk kunnen maken.

Tot slot het onderhoud, dat gaat ook bij dit model erg makkelijk. Het waterreservoir kun je makkelijk verwijderen, net zoals de filters. De filters van dit model zijn ook wasbaar dus dat is erg prettig.

Vanaf €125,- heb je een fijne luchtontvochtiger die geschikt is voor de kleine ruimtes.

Voordelen

 • Energiezuinig
 • Ligt hoorbaar geluid (36 dB)
 • Legio aan functionaliteiten
 • Makkelijk te onderhouden

Nadelen

 • Kleine capaciteit (90m3/H)
 • Alleen geschikt voor kleine ruimtes

Aironex

Met welke eigenschappen hou je rekening als je een luchtontvochtiger wil aanschaffen?

Ben je van plan om de beste luchtontvochtiger aan te kopen voor jouw situatie? Dan zijn er verschillende eigenschappen waar je rekening mee kunt houden. De belangrijkste eigenschappen heb ik hier voor je op een rijtje gezet! Dit kan je helpen om de beste luchtontvochtiger voor jouw situatie te kiezen.

Capaciteit

Dit verwijst naar hoeveel vocht de luchtontvochtiger kan verwijderen uit de lucht per dag, meestal uitgedrukt in liters per 24 uur. De benodigde capaciteit hangt af van de grootte van de ruimte en het vochtigheidsniveau. Voor grotere of zeer vochtige ruimtes heb je een luchtontvochtiger met een hogere capaciteit nodig.

Capaciteit

Energieverbruik

Het energieverbruik van de luchtontvochtiger is belangrijk voor zowel je elektriciteitsrekening als het milieu. Zoek naar modellen met energiezuinige kenmerken. Dit helpt je om op de lange termijn geld te besparen.

Energieverbruik

Geluidsniveau

Sommige luchtontvochtigers kunnen behoorlijk luidruchtig zijn, wat storend kan zijn, vooral als je hem in een slaap- of woonkamer gebruikt. Controleer de specificaties voor het geluidsniveau, uitgedrukt in decibel (dB), en kies een model dat stil genoeg is voor jouw behoeften.

Geluidsniveau

Functionaliteiten en instellingen

Veel moderne luchtontvochtigers bieden extra functies zoals een ingebouwde hygrometer (om de luchtvochtigheid te meten), een automatische uitschakelfunctie (wanneer de gewenste vochtigheidsgraad is bereikt), en timers. Sommige modellen hebben ook een continue afvoeroptie, wat handig kan zijn als je de ontvochtiger niet vaak wilt legen.

Functionaliteiten

Onderhoudsgemak

Kijk naar hoe eenvoudig het is om de luchtontvochtiger te onderhouden. Je kunt hierbij denken aan hoe gemakkelijk het is om het waterreservoir te legen en schoon te maken, of er vervangbare filters zijn, en hoe eenvoudig het is om deze te vervangen.

Onderhoudsgemak

Veel gestelde vragen

Ik heb de meest gestelde vragen vast voor je uitgezocht en op een rijtje gezet!

Hoe werkt een luchtontvochtiger?

Een luchtontvochtiger werkt door vocht uit de lucht te verwijderen, waardoor de luchtvochtigheid in een ruimte wordt verlaagd. Het proces begint met een ventilator die lucht uit de kamer aanzuigt en door een koelspoel leidt. Deze spoel, die lijkt op die in een koelkast, koelt de lucht af tot onder het dauwpunt, wat betekent dat het vocht in de lucht condenseert tot waterdruppels.

Deze waterdruppels worden opgevangen in een reservoir of via een afvoerslang afgevoerd. De nu droge lucht wordt vervolgens opgewarmd door een verwarmingsspoel en teruggeblazen in de kamer. Dit hele proces zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid effectief wordt verlaagd.

Door vocht uit de lucht te halen, helpt een luchtontvochtiger om schimmel, meeldauw en andere vochtgerelateerde problemen te voorkomen, en draagt het bij aan een comfortabeler en gezonder binnenklimaat.

Waarom zou ik een ontvochtiger kopen?

Een luchtontvochtiger is een waardevolle aanvulling voor elk huis, vooral als je last hebt van hoge luchtvochtigheid en natte ruimtes. Te veel vocht in de lucht kan leiden tot verschillende vochtproblemen, zoals schimmelvorming, muffe geuren en schade aan muren, meubels en vloeren.

Een luchtontvochtiger gebruiken heeft als voordeel dat je de luchtvochtigheid op een optimaal niveau kunt houden, meestal tussen 30-50%, wat de groei van schimmel en meeldauw voorkomt en zo je huis beschermt.

Daarnaast verbetert een luchtontvochtiger de luchtkwaliteit aanzienlijk. Hoge luchtvochtigheid kan de verspreiding van allergenen zoals stofmijt en schimmelsporen bevorderen, wat vooral problematisch is voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen. Een luchtontvochtiger helpt deze allergenen te verminderen, waardoor de lucht schoner en gezonder wordt om in te ademen.

Bovendien zorgt een luchtontvochtiger voor meer comfort in huis. Vochtige lucht kan benauwd en ongemakkelijk aanvoelen, vooral in de zomer. Door de luchtvochtigheid te verlagen, creëer je een aangenamer binnenklimaat, wat bijdraagt aan een betere nachtrust en een prettigere leefomgeving.

Kortom, een luchtontvochtiger gebruik biedt bescherming tegen vochtgerelateerde schade, verbetert de luchtkwaliteit en verhoogt het wooncomfort, waardoor het een slimme investering is voor elk huishouden.

Wat is een luchtdroger?

Een luchtdroger, ook wel luchtontvochtiger genoemd, is een apparaat dat vocht uit de lucht verwijdert om de luchtvochtigheid in een ruimte te verlagen. Het werkingsprincipe is eenvoudig maar effectief: de luchtdroger trekt lucht uit de kamer aan via een ventilator en voert deze langs een koelspoel. De koelspoel verlaagt de temperatuur van de lucht tot onder het dauwpunt, waardoor het vocht in de lucht condenseert tot waterdruppels.

Deze waterdruppels worden verzameld in een intern reservoir of via een slang naar een afvoer geleid. De gedroogde lucht wordt vervolgens opnieuw opgewarmd door een verwarmingsspoel en terug in de kamer geblazen. Door dit proces continu te herhalen, kan de luchtdroger de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte aanzienlijk verminderen.

Kortom, een luchtdroger is een ander woord voor een luchtontvochtiger.

Wat is een ingebouwde hygrostaat?

Een ingebouwde hygrostaat is een apparaat in een luchtontvochtiger dat de luchtvochtigheid meet en reguleert. Het werkt als een thermostaat, maar dan voor vocht. De hygrostaat stelt je in staat om een gewenste luchtvochtigheidsniveau in te stellen. Wanneer de luchtvochtigheid boven dit niveau stijgt, schakelt de luchtontvochtiger automatisch in om het vochtgehalte te verlagen. Zodra het gewenste niveau is bereikt, schakelt het apparaat weer uit. Dit zorgt voor een constante en comfortabele luchtvochtigheid in de ruimte zonder handmatige aanpassingen.

Ik heb een vochtige kelder, wat kan ik doen?

Een luchtontvochtiger helpt bij een vochtige kelder door overtollig vocht uit de lucht te verwijderen. Dit apparaat zuigt vochtige lucht aan, condenseert het water en blaast droge lucht terug de ruimte in. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid verlaagd, wat schimmelgroei, muffe geuren en structurele schade aan muren en vloeren voorkomt. Door het vochtgehalte te reguleren, zorgt een luchtontvochtiger voor een gezonder en comfortabeler binnenklimaat, beschermt je eigendommen en verbetert de algehele luchtkwaliteit in de kelder.\

Wat is de meeste krachtige luchtontvochtiger?

De beste luchtontvochtiger qua kracht uit deze test is de Clean Air Optima CA-510 Pro

Wat is de meest stille luchtontvochtiger?

De beste luchtontvochtiger qua stilte is de Clean Air Optima CA-503T. Daarnaast was een van de beste luchtontvochtiger op het gebied van stilte de Clean Air Optima CA-510 Pro.

Wat zijn de beste geteste luchtontvochtigers van 2024?

Nu je helemaal op de hoogte bent over alles rondom de beste luchtontvochtiger kun je nu een weloverwogen keuze maken die aan sluit op jouw situatie. Wat de beste luchtontvochtiger is voor jouw situatie kan natuurlijk verschillen op basis van wensen en behoeften.

 1. Clean Air Optima CA-503T
 2. Clean Air Optima CA-510 Pro
 3. Qlima D 612
 4. Aironex 

Top 4 beste luchtontvochtiger

Misschien vindt je dit ook interessant

Over de schrijver
Reactie plaatsen