Beste slimme thermostaat van 2024, hier de top 4
19 mei 2024 

Beste slimme thermostaat van 2024, hier de top 4

Ben je opzoek naar een slimme manier om je energiekosten te drukken? Dan kan een slimme thermostaat uitkomst bieden. Slimme thermostaten zijn in veel gevallen zelflerend. Dit wel zeggen dat ze zich aanpassen aan jouw thuissituatie. Ben je bijvoorbeeld veel op pad? Dan kan een slimme thermostaat automatisch uitgaan op het moment dat je het huis verlaat. Kom je altijd rond een bepaald tijdstip thuis? Dan kan een slimme thermostaat je huis verwarmen zodat je niet met koud huis terechtkomt. Met een slimme thermostaat kun je dus voorkomen dat je verwarming onnodig staat te draaien. Zo heb je dus de mogelijkheid om te besparen op je energiekosten! 

In dit artikel neem ik je mee in de beste slimme thermostaten zodat je nooit meer onnodig energie verbruikt en zo dus kunt besparen op de kosten. Daarnaast heb ik nog een aantal eigenschappen voor je op een rijtje gezet die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw situatie! 

Top 4 slimme thermostaten

Geen tijd of zin om het hele artikel door te lezen? Hieronder kun je vast de top 4 beste slimme thermostaten terugvinden. De genoemde modellen kwamen als beste uit de test:

 1. Honeywell Lyric T6 slimme thermostaat 
 2. Google Nest Learning slimme thermostaat 
 3. Tado slimme thermostaat 
 4. Netatmo slimme modulerende thermostaat

Top 4 slimme thermostaten

Meer informatie over de vier beste slimme thermostaten van 2024

Wil je meer weten over de top 4 beste slimme thermostaten? Dan kun je hieronder meer informatie vinden over de geteste modellen!

1. Honeywell Lyric T6 slimme thermostaat 

De Honeywell Lyric T6 kwam als beste slimme thermostaat uit de test.

De Honeywell Lyric T6 is geen slimme draadloze thermostaat maar dat doet niets af aan de kwaliteit van dit model. Zoals gezegd is dit geen draadloze thermostaat, deze slimme thermostaat kun je via bedrading koppelen aan bijvoorbeeld je cv ketel.

Wat erg prettig is bij deze slimme thermostaat is dat deze zelflerend is. De Honeywell Lyric T6 is daardoor zelf in staat om te bepalen hoe lang het duurt om een bepaalde ruimte te verwarmen.

Vanzelfsprekend kun je met deze slimme thermostaat de temperatuur instellen maar de deze slimme thermostaat kan dit ook zelf doen op basis van je locatie. Door dit soort slimme functies kan de Honeywell Lyric T6 alvast een ruimte verwarmen zodat op het moment dat jij thuis komt het huis al lekker warm is.

De bediening van deze slimme thermostaat kan via verschillende manieren. Het beschikt over slimme functies zoals een mobiele app. Daarnaast is he ook mogelijk om het te koppel aan een Apple HomeKit. Door de mobiele app kun je de slimme thermostaat makkelijk op afstand bedienen. Daarnaast is de werking sowieso erg simpel waardoor je snel kunt genieten van de voordelen die dit model te bieden heeft.

Ben je opzoek naar een slimme thermostaat die zich aanpast naar jouw situatie? Dan is de Honeywell Lyric T6 een goede optie. Dit model schaf je aan vanaf €180,-.

Voordelen

 • Compatibel met verschillende type cv ketels
 • Makkelijk te installeren
 • Meerdere bedieningsopties (bijv: Mobiele App, Apple HomeKit)
 • Geofencing mogelijk
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding

Nadelen

 • Geen

Honeywell Lyric T6 slimme thermostaat

2. Google Nest Learning slimme thermostaat  

De Google Nest Learning slimme thermostaat is een fijne draadloze thermostaat.

Wat ik daarnaast zelf ook erg prettig vind is dat dit type ook gelijk een modulerende thermostaat is. In de praktijk betekent dit dat deze slimme thermostaat zelf in staat is om de verwarmingscapaciteit van je cv ketel aan te passen aan de warmtevraag. Dit werkt zuiniger dan een thermostaat die deze mogelijkheden niet ondersteund zoals bijvoorbeeld een traditionele klokthermostaat. Deze slimme thermostaat leert zichzelf welke temperaturen jij prettig vindt.

Dit type is compatibel met meerdere type cv ketels. Wanneer je benieuwd bent naar welke type er precies ondersteund worden dan verwijs ik je door naar de volgende link: Google Nest Learning slimme thermostaat.

Het installeren van deze slimme thermostaat is zo gedaan. Je kunt hem plaatsen op de plek van je oude thermostaat. Mocht je dit niet willen dan is het handig om deze boven een stopcontact te plaatsen zodat je hem makkelijk aan kunt sluiten aan de netstroom.

Bediening van deze slimme thermostaat kan op verschillende manieren. Wanneer je bij de slimme thermostaat je voorkeuren aangeeft dan houdt hij daar vanzelfsprekend rekening mee. De ingestelde temperatuur zal hij natuurlijk voor je naleven. Heb je geen zin om dit allemaal in te stellen. Wees dan niet getreurd, op basis van jou gedrag kan deze slimme thermostaat automatisch een schema aanmaken die zich aanpast naar jouw situatie. Om een voorbeeld te noemen, tijdens werktijd stook je bijvoorbeeld niet. Kom jij standaard om 17:00 dan zal deze slimme thermostaat ervoor zorgen dat je huis lekker verwarmd is.

Updates van deze slimme thermostaat gaan via Wi-Fi, via de ingebouwde sensoren pikt die makkelijk het Wi-Fi signaal op en op het moment dat er updates zijn worden die automatisch voor je doorgevoerd. Hier heb je dus zelf geen omkijken naar.

Kortom, vanaf €210,- heb je een fantastische slimme thermostaat die jou kan helpen om te besparen op je energiekosten.

Voordelen

 • Compatibel met verschillende type cv ketels
 • Makkelijk te installeren
 • Meerdere bedieningsopties (bijv: Mobiele App)
 • Geofencing mogelijk
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding

Nadelen

 • Geofencing niet mogelijk

Google Nest Learning slimme thermostaat

3. Tado slimme thermostaat 

De Tado slimme thermostaat is ook een uitstekende slimme thermostaat.

Ook dit type betreft weer een modulerende thermostaat en is daardoor zelf in staat om te bepalen wanneer ruimtes verwarming nodig hebben op basis van jouw gedrag.

De Tado slimme thermostaat is compatibel met verschillende type europese cv ketels. Daarnaast is deze slimme thermostaat makkelijk te installeren. De Tado slimme thermostaat is geen draadloze thermostaat. Deze slimme thermostaat sluit je via een draad aan op de cv ketel.

Deze slimme thermostaat kun je makkelijk bedienen via de Mobiele App die je kunt downloaden. Daarnaast kun je de slimme thermostaat ook aansluiten op bijvoorbeeld Apple HomeKit, Amazon Alexa en Google Assistant. De Tado ondersteunt dus verschillende opties.

Deze slimme thermostaat beschikt verder over slimme functies zoals Geofencing. Zo kan deze onopvallende thermostaat zelf zien wanneer jij thuis komt en op basis daarvan keuzes maken. Bijvoorbeeld wel of niet het huis verwarmen. Daarnaast kun je natuurlijk zelf je wensen aan Tado doorgeven.

Dit model schaf je aan vanaf €140,- en is uit te breiden met slimme functies in maar daar betaal je wel extra voor in de vorm van een abonnement. Denk hierbij aan automatische geofencing en open raam detectie. De kosten voor een abonnement bedragen €3,- per maand.

Voordelen

 • Compatibel met verschillende type cv ketels
 • Makkelijk te installeren
 • Meerdere bedieningsopties (bijv: Mobiele App, Apple, Amazon, Google)
 • Geofencing mogelijk
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding

Nadelen

 • Extra opties tegen betaling (bijvoorbeeld automatische geofencing)

Tado slimme thermostaat

4. Netatmo slimme modulerende thermostaat

De Netatmo slimme modulerende thermostaat is ook een uiterst fijne slimme thermostaat.

De Netatmo slimme modulerende thermostaat is een van de beste slimme thermostaten in zijn klasse. Deze modulerende thermostaat is zelf in staat om te bepalen welke warmte er nodig is op basis van jouw gedrag.

Deze slimme thermostaat is compatibel met verschillende type cv ketels en is erg makkelijk te installeren net zoals de eerder genoemde modellen. Daar komt nog bij dat dit een draadloze thermostaat is. In vergelijking met andere thermostaten hoeft er voor dit type slimme thermostaat geen kabel aangelegd te worden richting de cv ketel. Wel is er een aansluiting nodig op netstroom. Het plaatsen is zoals gezegd verrassend simpel. Je kunt de keuze maken om hem te plaatsen op de plek waar je oude thermostaat hing of je plaatst hem boven een stopcontact.

De bedieningsopties voor deze slimme thermostaat zijn beperkt. Zo is er geen bijbehorende app die je kunt gebruiken om de slimme thermostaat buitenshuis te bedienen. Dit vind ik persoonlijk jammer want het gebruiksgemak is daardoor wat minder in vergelijking met de andere geteste slimme thermostaten.

Geofencing is daarbij ook niet mogelijk. Toch wel een gemis als we het hebben over gemak. Daarnaast kan geofencing eraan bijdragen dat de energiekosten afnemen. Een goede slimme thermostaat scheelt uiteindelijk geld. Daarom zou ik kiezen voor een andere variant uit deze test.

Kortom, vanaf €140,- heb je een prima slimme thermostaat.

Voordelen

 • Compatibel met verschillende type cv ketels
 • Makkelijk te installeren
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding

Nadelen

 • Niet meerdere bedieningsopties
 • Geofencing niet mogelijk

Netatmo slimme modulerende thermostaat

Een slimme thermostaat kopen, waar hou je rekening mee?

Ben je van plan om een slimme thermostaat aan te schaffen? Dan zijn er meerdere opties waar je rekening mee kunt houden. Maar dan is de vraag, met welke opties wel en kan je allemaal rekening houden? Onderstaand kun je een aantal eigenschappen terugvinden die jou kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw situatie!

Compatibiliteit met je verwarmingssysteem

 Zorg ervoor dat de slimme thermostaat compatibel is met je bestaande verwarmingssysteem, zoals een opentherm cv-ketel, warmtepomp, vloerverwarming, of een multi-zone systeem.

Installatiegemak

Sommige slimme thermostaten zijn eenvoudig zelf te installeren, terwijl andere mogelijk een professionele installatie vereisen. Controleer of je zelf handig bent met de benodigde installatiestappen of dat je liever een professional inschakelt.

Bedieningsopties

Slimme thermostaten kunnen vaak worden bediend via een smartphone-app, stemassistenten (zoals Google Assistant, Amazon Alexa of Apple HomeKit), en soms zelfs via een webinterface. Kijk welke bedieningsopties voor jou het meest handig zijn.

Geofencing en aanwezigheidsdetectie

 Sommige thermostaten kunnen je locatie volgen via je smartphone en de temperatuur automatisch aanpassen als je weg bent of thuiskomt. Dit kan helpen energie te besparen.

Prijs en abonnementsopties

De prijs van slimme thermostaten kan variëren. Kijk ook of er extra kosten zijn, zoals abonnementen voor geavanceerde functies of cloudservices.

Veel gestelde vragen

Ik heb de meest gestelde vragen vast voor je uitgezocht en op een rijtje gezet! Dit scheelt je weer wat speurwerk!

Hoe werkt een slimme thermostaat?

Ga je je oude thermostaten vervangen? Dan kunnen slimme thermostaten of slimme thermostaatkranen een goede optie zijn. Slimme thermostaten werken door verbinding te maken met je Wi-Fi-netwerk en je verwarmingssysteem, waardoor je de temperatuur in huis kunt regelen via een smartphone-app of spraakassistent. Het leert je dagelijkse routine en past de verwarming automatisch aan voor optimaal comfort en energie-efficiëntie. Functies zoals geofencing, tijdschema's en integratie met andere slimme apparaten helpen om het energieverbruik te verminderen en het gebruiksgemak te vergroten.

Hoe werkt een traditionele thermostaat?

De meest traditionele thermostaat werkt door de kamertemperatuur te meten en de verwarmingsketel in- of uit te schakelen om een ingestelde temperatuur te handhaven. Als de temperatuur onder de ingestelde waarde zakt, schakelt de thermostaat de ketel aan om te verwarmen.

Zodra de gewenste temperatuur is bereikt, schakelt de thermostaat de ketel weer uit. Dit proces herhaalt zich om de temperatuur constant te houden.

Wat is een slimme kamerthermostaat?

Een slimme kamerthermostaat is een geavanceerde thermostaat die de temperatuur in huis regelt via een internetverbinding en kan worden bediend met een smartphone, tablet of spraakassistent.

Naast de basisfunctie van temperatuurregeling, biedt een slimme thermostaat extra functies zoals het leren van je dagelijkse routine, geofencing (automatische aanpassing op basis van je locatie), energiebesparingsadvies, en integratie met andere slimme thuisapparaten.

Dit zorgt voor meer comfort, verbeterde energie-efficiëntie en gebruiksgemak. Dit type thermostaat werkt vergelijkbaar als slimme radiatorknoppen.

Wat zijn slimme radiatorknoppen?

Slimme radiatorknoppen zijn geavanceerde thermostatische radiatorkranen die individueel de temperatuur van een radiator kunnen regelen. Een slimme radiatorknop is vaak verbonden met een centraal systeem of een app, waardoor gebruikers de temperatuur in verschillende kamers op afstand kunnen aanpassen en beheren.

Een partij die dit type radiatorknoppen aanbiedt is Tado. De Tado slimme radiatorknoppen kunnen ervoor zorgen dat je slimme radiator maximaal energie efficient is. Bij het handmatig instellen schiet Tado je verder te hulp door per radiator te kijken wat de beste mogelijkheden zijn om energie te besparen.

Wat zijn de best geteste slimme thermostaten van 2024?

Ga je de beste slimme thermostaat kopen die aansluit op jouw wensen? Nu je helemaal op de hoogte bent van alles over de beste slimme thermostaten kun je een weloverwogen keuze maken die aansluit op jouw wensen. Hieronder nogmaals de top 4:

 1. Honeywell Lyric T6 slimme thermostaat 
 2. Google Nest Learning slimme thermostaat 
 3. Tado slimme thermostaat 
 4. Netatmo slimme modulerende thermostaat

Top 4 slimme thermostaten

Misschien vindt je dit ook interessant

Over de schrijver
Reactie plaatsen